נשים לא מעטות חוות במהלך שנות הפריון שלהן הפלות טבעיות – אחת לפחות. זו "חוויה" מאד לא נעימה אם היא חוזרת ונשנית. הסטטיסטיקה מראה שאחוז אחד מהנשים עוברות לפחות שלוש הפלות טבעיות במהלך שנות הפריון.
צריך לציין, שהסיכוי למצוא גורם המקשר בין רצף ההפלות, ואשר ניתן גם לטפל בו, נעשה משמעותי יותר לאחר שלש הפלות טבעיות. מהן, אם כן, הסיבות העיקריות לתופעה זו?
הפלות טבעיות – סיבות ודרכי ההתמודדות
סיבה נפוצה יחסית של הפלות טבעיות חוזרות במחצית הראשונה של ההריון, הם מומים מולדים ברחם (15% מהנשים). המומים העיקריים הם רחם דוקרני או רחם עם מחיצה והכוונה לרחם שבו יש מחיצה, במקום חלל אחיד אחד, או במקרים קיצוניים אפילו שני חללים – ממש כאילו הרחם מורכב משני רחמים נפרדים.
זהו גורם שמעלה את הסיכון לרצף של הפלות חוזרות. הטיפול במצב זה הוא ניתוח להסרת המחיצה וזה נעשה בגישה היסטרוסקופית כלומר, ניתוח דרך צוואר הרחם. תוצאות הטיפול הן טובות אך אין זה מקובל לנתח רחם כזה לפני שקרו לפחות שתי הפלות טבעיות מפני שהניסיון מוכיח שגם נשים עם בעיה כזו יכולות ללדת ילדים בריאים גם ללא ניתוח.
אי ספיקה של צוואר הרחם כלומר, אי יכולתו של הצוואר להחזיק את תוכן הרחם עד למועד הלידה היא גורם נוסף של הפלות טבעיות מאוחרות. מצב זה נגרם בדרך כלל בעקבות הפלות טבעיות או מלאכותיות ובהם נגרם לעיתים נזק לצוואר הרחם כתוצאה מתהליך הגרידה. הטיפול בבעיה זו הוא תפר של צוואר הרחם הנעשה בשבוע 13 – 12 של ההריון. זו פעולה פשוטה יחסית ועם שיעורי הצלחה גבוהים במניעת הפלות נוספות.
אחד הגורמים המובהקים של הפלות טבעיות חוזרות, במיוחד אלו הקורות בשליש הראשון של ההריון, הוא הפרעה כרומוזומלית אצל הבעל או האישה- (כ- 3% מן הזוגות). פירושו של דבר שלהורה זה ישנו שינוי מסוים במבנה הכרומוזומים שבתאי גופו (אלה הנושאים את הצופן הגנטי ואת תכונות הגוף).
להורה עצמו אין כל בעיה בריאותית אך זהו גורם לשכיחות יתר של הפלות טבעיות, יחסית לזוגות אחרים. אמנם, אין דבר שניתן לעשות כדי לשנות את המבנה הגנטי של ההורים אך ניתן להרגיע את בני הזוג ולומר להם בבטחה כי על אף רצף ההפלות, יש להם בהחלט סיכוי טוב גם ללידת ילד חי ובריא.
כיום, יש גישה של אבחון טרום השרשתי בהורים אלה. בגישה זו העוברים נוצרים בתהליך של הפריית מבחנה, ורק עוברים שאינם פגומים בכרומוזומים מוחזרים לרחם ובכך מקווים להעלות בצורה משמעותית את הסיכוי להצלחת ההריון. זו גישה חדשה, ועדין אין מספיק נתונים מבוססים שיעידו כי היא אכן מעשית ומועילה במקרים של הפלות טבעיות.
בכחמישית מן הנשים שסובלות מרצף של הפלות טבעיות חוזרות מוצאים בדם סוג מיוחד של נוגדנים אשר מייחסים להם תפקיד בהישנות ההפלות. נוגדנים אלה נוצרים מסיבה לא ידועה והם גורמים ליצירת קרישי דם בכלי הדם של השליה ומפריעים לה לתפקד ולספק את הדרוש לעובר המתפתח.
לעתים הם אינם גורמים לכל בעיה על אף המצאותם בדם. הטיפול במקרים אלה יעיל ומפחית את הסיכוי ליצירת קרישים בכלי הדם הצעירים של השליה והוא כולל מתן יומי של אספירין בכמות קטנה בשילוב זריקות הגורמות לכך שהדם נקרש פחות.
בשנים האחרונות נמצא שנשים אשר להן יש נטייה תורשתית לקרישיות יתר של הדם עלולות לסבול מרצף של הפלות טבעיות חוזרות. נטיות אלו אינן מובהקות ואינן גורמות בהכרח להפלה בכל הריון אבל המצאותן מצדיק טיפול. הטיפול במקרים אלה מבוסס גם הוא על מתן יומי של זריקות להפחתת קרישיות היתר של הדם והן ניתנות בכל מהלך ההריון עם תוצאות טובות.
זיהום בדרכי המין של האישה או הגבר אינו נחשב כגורם בעל משמעות בגרימת הפלות חוזרות אבל גישה מקובלת היא לטפל באנטיביוטיקה מסוגים מסויימים לפני ההריון הנוסף גם ללא הוכחה בתרבית שאכן קיים זיהום.
תפקוד הורמונאלי לקוי של הגופיף הצהוב, שהוא החלק בשחלה האחראי להחזקת ההריון בשלביו הראשונים, נחשב כגורם של הפלות טבעיות חוזרות בחלק מן הנשים אבל קשה להוכיחו בבירור. לכן, הגישה המקובלת היא לתת תמיכה הורמונאלית של ההורמון פרוגסטרון בתחילת ההריון לכל אישה שהפילה מספר פעמים בעבר. הטיפול ניתן בטבליות המושמות בנרתיק או בזריקות.
בשנים עברו הייתה התלהבות גדולה מטיפול בזוגות עם הפלות טבעיות חוזרות שכלל זריקה לאשה של תאי דם הבעל או עירוי של נוגדנים מיוחדים לוריד לפני ההריון. מחקרים חדישים יותר ואיסוף נתונים מבוקר לא הוכיחו את יעילות הטיפול והוא אינו ניתן עוד לנשים עם הפלות חוזרות.
צריך להתעודד – הפלה טבעית אינה סוף הדרך!
מכל הנאמר עד כאן ברור כי ישנן גם ישנן דרכים רבות לטפל בתופעה זו של הפלות חוזרות ואין צורך להתפס לייאוש או חרדות יתר מפני ההריון הבא. יש דרך לברר את סיבתן של הפלות טבעיות ויש דרכים לטפל בהן ולשפר את הסיכוי להצלחת ההריון הבא.
המסקנה מכל האמור לעיל היא שגם אם קורות מספר הפלות טבעיות ברצף, עדיין קיים סיכוי טוב שההריון הבא או זה שלאחריו יסתיים בכי טוב. אכן, הסטטיסטיקה (שוב…) מלמדת כי גם לאחר שלש וארבע הפלות קיימים סיכויים טובים (כ- 50%) ללדת ילד חי ובריא.
המסר הוא שאין לחשוש ואסור להתייאש ממצב נשנה של הפלות טבעיות!
ד"ר דוד ורדימון – רופא בכיר ביחידת האולטרסאונד בבית חולים בילינסון ומנהל את יחידת האולטרסאונד במרכז בריאות האישה "רוטשילד" של שירותי בריאות כללית בפתח תקווה.
מידע נוסף על הפסקת הריון