התזונה היא חלק חשוב ומרכזי מאד בהתפתחותו של התינוק ובמיוחד במהלך שנתו הראשונה, וגם בהמשך, במהלך הגדילה עצמה.
הזנת התינוק יכולה להיעשות בכמה שיטות, כשהשיטה הטבעית – ההנקה, מציעה לא מעט יתרונות, ההופכים אותה לכזו המועדפת על אימהות רבות וגם על אנשי הרפואה, הפוגשים אותן ואת תינוקתן לא מעט בשנה הראשונה.
כמובן ששיטת הזנה זו איננה מתאימה לכל אם ויש לא מעט נשים הבוחרות בשיטות הזנה אחרות, המספקות לתינוקן את כל הרכיבים התזונתיים החשובים להם, אולם, יחד עם זאת, קשה להתעלם מהעובדה שמדובר בשיטת הזנה טבעית לחלוטין, וללא תוספת של רכיבים מלאכותיים.
ממה מורכב חלב האם
חלב האם, שממנו מוזן התינוק, מרכיב יותר מ – 200 מרכיבים שונים וגם נוגדנים, ההכרחיים לתינוק במהלך שנותיו הראשונות ובמיוחד בתקופה שבה מערכת החיסון שלו עדיין איננה בשלה. הרכב החלב משתנה על פי צרכיו של התינוק, וככל שחולף המן הופך לשומני יותר כדי לספק לתינוק כמות רבה יותר של קלוריות.
בקיץ הוא דליל ובשעות הלילה, לפני השינה, הוא עשיר בשומן, בהשוואה לשעות היום. המזונות שאותם צורכת האם המניקה אינם משפיעים על הרכבו של החלב, אולם במידה ומדובר בתפריט דל במיוחד וגם בכמות קטנה של מזון עד לכדי תת זונה, הדבר עשוי להשפיע באופן משמעותי על טיבו של החלב.
חשוב גם לזכור, שייצור החלב מהווה חלק ממערכת הדם. ולכן, חומרים שנוכחים בדמה של האם המניקה, יהיו נוכחים גם בחלב, בזמן ההנקה. למשל, תרופות שונות, אלכוהול וגם ניקוטין עוברים מהחלב אל התינוק ולכן יכולים להשפיע עליו ועל מצבו הבריאותי. זו בדיוק הסיבה מדוע מומלץ לנשים מניקות להימנע מעישון, מצריכת אלכוהול וגם מתרופות (אלא אם כן צוין שניתן ליטול אותן גם בתקופת ההנקה).
הנקת תאומים ושלישיות
הנקה היא אתגר לכשעצמו עבור האם הטרייה, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר בהנקה של תאומים או של שלישייה. הצורך לתמרן בין כמה תינוקות בו זמנית, תינוקות רעבים שפעמים רבות גם דורשים את החלב ועושים זאת בדרכים שקשה להתעלם מהן (צווחות חזקות, בכי ועוד) וגם כמויות החלב עצמן, שייתכן ולעיתים לא תמיד מספיקות להאכלה של כמה תינוקות.
כל אלה, יכולים להקשות על האם ולהפוך את ההנקה לחוויה לא פשוטה. במקרים מסוימים אחד מהתינוקות, ובמיוחד כשמדובר בשלישיות, למשל, עוד מאושפז בפגיה בשל משקלו הנמוך ולא ניתן להניק אותו. זוהי התמודדות רגשית לא קלה עבור האם, שנותרת עם תינוק או שניים בבית, ויודעת שרחוק, בפגיה בבית החולים, מחכה לה תינוק נוסף שאותו היא איננה יכולה להניק.
אז, איך עושים זאת נכון? ראשית חשוב לזכור שהאכלת תאומים ושלישיות דורשת לא מעט זמן, ובמיוחד בחודשים הראשונים לחייהם. אפשר להניק אותם ללא תוספות ואפשר, במידת הצורך, לשלב לצד הנקה גם תחליפים, כדי לוודא שהם מקבלים את כל מה שהם צריכים.
מומלץ להקפיד ולערוך מעקב שוטף אחר קצב התפתחותם וצמיחתם, דבר הנעשה בפועל בטיפת חלב וכולל מספר בדיקות הבוחנות את קצב ההתפתחות, תוך השוואתו לקצב התפתחותם של תינוקות אחרים. באופן זה אפשר לדעת באופן וודאי האם התינוקות, התאומים או השלישייה, אכן צורכים את כמות המזון הנדרשת להם ובמידה ולא – להבטיח שיקבלו אותה.
כדי לעבור את ההנקה בשלום, כשמדובר בתאומים או בשלישייה, מומלץ לערוך רישום מסודר של מועדי ההנקה וגם לציין ברשימה את מספר החיתולים, שהוחלפו לתינוקות לאחר מכן. זה הזמן להיעזר בבני משפחה ובחברים קרובים כדי להצליח במשימה ולהבטיח שכל התינוקות צורכים את כמות החלב הנדרשת להם, המבטיחה אספקה מלאה של כל הרכיבים הנדרשים לגופם.