הרפואה בעולם בכלל ובישראל בפרט לא מפסיקה להתקדם ולהפתיע את כולנו. השכלולים הרפואיים בין אם בהיבט של מכשור רפואי, תרופות, טיפולים ומגוון של גילויים בכל מיני תחומים פורצים דרך בכל פעם מחדש ומפציצים את הכותרות החדשותיות.
לצערנו, אם ניקח ברחוב 30 אנשים שונים ונשאל אותם את השאלה מה זה דם טבורי, כנראה שרק 5% יידעו את התשובה, זה הנתון על פי מחקרים ונתונים סטטיסטיים.
עם זאת, ככל שאנו מתקדמים בזמן, עולה המודעת לגבי דם טבורי ואין זה מפליא שכן מדובר במעין ״תעודת ביטוח״.
מה זה דם טבורי?
דם טבורי מתחיל מתאי גזע. זה למעשה הדם שנאסף מחבל הטבור של התינוק. כאשר תינוק נולד ומתבצע ניתוק של חבל הטבור, ניתן להיכנס אל חבל הטבור בעזרת חדירה עם מחט ולהוציא ממנו את הדם שנשאר בשליה ובחבל הטבור.
מדוע כדאי לאסוף את הדם הטבורי?
דם טבורי עשיר מאוד בתאי גזע. נכון להיום אנו יודעים שניתן לטפל בלמעלה מ-50 מחלות באמצעות תאי גזע הנלקחים מדם טבורי.
מהן האפשרויות לשמירת דם טבורי?
קיימות שתי אפשרויות. בנק פרטי ובנק ציבורי. בעוד הבנק הציבורי שומר את הדם למטרת הציבור כולו, הבנק הפרטי שומר את מנת הדם לצורכי המשפחה בלבד.
מי שתורם את הדם לבנק הציבורי, הבנק שומר את המנה תחת זיהוי גנטי. כך, אדם שזקוק למנת הדם גם אם הוא נמצא מחוץ לגבולותיה של ישראל, יכול להיכנס למאגרים הבינלאומיים ובעזרת זיהוי גנטי לזהות כי מנת דם טבורי הנמצאת בישראל, אכן מתאימה לו.
לעומת זאת, במנה הניתנת לבנק הפרטי אין תהליך של זיהוי גנטי, זאת משום שמכירים את היילוד וכך יודעים שמנת הדם מתאימה לו, להוריו, לאחיותיו ולאחיו.
יש אפילו מקרים הן בעולם והן בישראל של ילדים שחלו במחלה כזו או אחרת, הרפואה הציעה את תרומת הדם הטבורי כפתרון, אותו זוג הורים החליט להיכנס שוב להריון, לבצע תהליך של שימור דם טבורי מה שהציל את האח או האחות של התינוק ממחלה קשה.
איך זה מתבצע בפועל?
את הדם הטבורי לוקחים מיד עם צאת התינוק או התינוקת מהרחם. אחרי שחותכים את חבל הטבור, נשאר החבל כאשר השליה עדיין בפנים ואז באמצעות שקית איסוף מיוחדת המכילה צינור ובקצה הצינור מחט, מתבצעת דקירה של הווריד של חבל הטבור ואז עם סיום הזרימה, קושרים את השקית בכמה קשרים וגוזרים את המחט.
מחדר הלידה הדם מגיע למעבדת העיבוד של הדם הטבורי. במעבדה הדם מתחיל לעבור כל מיני שלבים של בדיקות ועיבוד. תהליך העיבוד מקטין את נפח הדם ומאפשר לרכז את התכונות הטובות שיש בדם. בהמשך עושים העשרה לתאי הגזע הטובים כאשר בסופו של תהליך נשמרת שקית דם קטנטנה. לאחר מכן מכניסים את השקית להקפאה לתקופה של עד 20 שנה בתנאים מיוחדים כאשר הטמפרטורה של החנקן הנוזלי עומדת על מינוס 190 מעלות.
מדובר עדיין בתחום מתפתח ונחקר כך שבעתיד כנראה שניתן יהיה לשמור את הדם לזמנים ממושכים יותר ולטפל באמצעותו בעוד מגוון של מחלות.
לסיכום, דם טבורי המכיל תאי גזע יכול לשמש למגוון של מצבים רפואיים דוגמת השתלה במח עצם עבור חולים במחלות נדירות, מחלות ממאירות, חסר במנגנון החיסון של הגוף ועוד. בנוסף, יש לא מעט תחומים ניסיוניים המבוססים על תרומת דם טבורי דוגמת חידוש רקמות ושיקום איברים.
כדאי לבחון את מגוון האפשרויות לפני הלידה, שכן מה שנראה לנו זניח ולא חשוב, יכול עוד כמה שנים להציל חיים.