רוב התאומים הם תאומים לא זהים, ועדיין קיים בלבול רב בכל הנוגע להבנת נושא תאומי אחווה, החל מהאופן בו הם נוצרים ועד לאופן בו הם מתייחסים זה לזה, כמו גם כיצד הם נבדלים מתאומים זהים.
תאומים לא זהים מתרחשים כשיותר מביצית אחת מופרית. גורמים תורשתיים אחראים לנטייה של נשים לשחרר ביציות מרובות בכל מחזור חודשי, וכך תאומי אחווה עשויים להיות תורשתיים. בהריון זה, השליה מתפתחת לכל עובר. אך לעיתים, שתי שליות מתפתלות יחד ונראות כשליה אחת, כך ששני העוברים נמצאים בסיכון לתסמונת עירוי דם בין תאום לתאום (TTTS).
לאחר שביצית אחת מופרית ומתחילה לעבור ברחם להשתלה, ביצית נוספת מופרית על ידי הזרע כתוצאה מקיום יחסי מין מאוחר יותר. התוצאה היא תאומים לא זהים הנתפשים למעשה בהפרש של מספר ימים. במובן זה, תאומים לא זהים יכולים להיווצר אף מאבות שונים.
תאומים לא זהים נוצרים משתי ביציות נפרדות
כתוצאה מכך, הם מקבלים שתי צורות נפרדות. הם ידועים אף בשם דיזיגוטיק, מונח המתאר כיצד הם נוצרים ונועד להבחין ביניהם לבין תאומים מונוזיגוטיים זהים. "די" פירושו "שני ו"זיגוטיק" פירושו לזיגוטה, שילוב הביצית והזרע המתפתח לעובר וגדל לתינוק.
היות ותאומים לא זהים מקורם בתפיסות נפרדות, הם יכולים להיות בנים, בנות או אחד מכל סוג. כרומוזומים מזרע האב קובעים את המין: XX לילדה, ו-XY לילד, ולכ סיכויי תאומים לא זהים הם בנים, בנות או שילוב מין זהה.
תאומים לא זהים דומים מבחינה גנטית כמו כל האחים
בדיוק בדומה לכל האחים והאחיות, תאומים לא זהים נושאים כמחצית המבנה הגנטי המשותף. הם חולקים כחמישים אחוזים מה-DNA שלהם, כמו כל האחים. כל תאום מקבל מחצית DNA מביצית האם ומחצית מזרע האב, ולכן הם נושאים תכונות חופפות.
תאומים לא זהים עשויים להיראות שונים ביותר. הם יכולים להיות בעלי גוון שיער, עיניים, גובה ואישיות שונים ביותר. לחלופין, הם יכולים להיות כה דומים, עד שהם נראים זהים. תאומים מעוצבים אף על ידי סביבתם המשפחתית, החינוכית והחברתית, וחולקים את אותן החוויות.
הסיכונים הכרוכים בהריון תאומים לא זהים
זהו הריון בסיכון גבוה, והרופא חייב לעקוב אחר הריון זה בזהירות מוקפדת, היות והריון תאומים מגביר את הסיכון ללידה מוקדמת הכרוכה בסיבוכים מסוכנים. דאגה נוספת היא האם תאום אחד יקבל מנת חמצן גדולה יותר וחומרים תזונתיים יותר מהאחר, כך שתאום אחד יגדל להיות גדול מדי והשני קטן מדי. מצב זה מהווה סכנה חמורה, שכן העומס על התאום הגדול יכול להיות קטלני כמו המניעה מהתאום הקטן.
רעלת הריון מורכבת מאוסף תסמינים הכוללים לחץ דם גבוה, נפיחות, בעיות בכליות ואפשרות התקפים, המתרחשים בסבירות גבוהה יותר בהריון עם תאומים. בעיות בשליה מוגברות, כשהשליה נמצאת על פתיחת הרחם, וחוסמת את הנתיב המתאים ללידה וגינאלית. היפרדות שליה סבירה יותר גם בהריונות אלו, ועלולה לגרום לאובדן דם משמעותי, סכנת עירוי לאם וסיכון תמותה של אחד התאומים או שניהם.
ועכשיו לחדשות הטובות
המעקב המוקפד אחר סיכויי לידה מוקדמת עשוי להיות כרוך בתרופות, אשפוז, ושבועות של מנוחה במיטה. בנוסף, בדיקות אולטרסאונד רבות נדרשות בהריון זה כדי לוודא שהעוברים צומחים בשיעורים זהים פחות או יותר.
הטיפולים המודרניים כוללים בדיקות קפדניות של שני התינוקות, ולרוב מניבים תוצאת הריון טובה. למרות שהריון עם תאומים כרוך בהחלט בסיכון גבוה, לרופאים יש כיום את הכלים הזמינים לעקוב מקרוב אחר ההיריון והלידה ולהתערב בעת הצורך. לכן טיפול טרום לידתי טוב חיוני לתוצאה של הריון בריא.