הריון עם תאומים או שלישיות הוא מדהים בכל גיל. לאישה מעל גיל שלושים, זה נראה אולי אפילו יותר מדהים, אך אין זה נדיר.
נשים בשנות השלושים לחייהן הן בעלות סיכוי טבעי יותר להרות תאומים ושלישיות כתוצאה מתנודות מוגברות במיוחד ברמות הורמון מגרה זקיק (FSH), אשר מעוררות ייצור ביציות לקראת הביוץ. גורם נוסף הוא הגידול בשימוש בטיפולי פוריות בקרב נשים מבוגרות.
טכנולוגיות רבייה כגון הפריה חוץ גופית (IVF) והזרקת זרע (ICSI), כמו גם תרופות פוריות, מגבירות את הסיכוי להריון מרובה עוברים.
מדד מסת גוף
גורם נוסף שזוהה במחקר שפורסם בכתב העת Obstetrics & Gynecology הוא מדד גבוה של מסת גוף (BMI) אימהי. החוקרים מצאו שנשים בעלות מדד מסת גוף גבוה, ברמה של שלושים, לפני היריון, עשויות להרות תאומים שאינם זהים, בהשוואה לנשים מבוגרות בעלות מדד מסת גוף נמוכה יותר.
מדד מסת גוף של 25 הוא הגבול העליון של הנורמה, ואילו מדד מסת גוף של שלושים ומעלה מוגדר כעודף משקל.
נשים מבוגרות עם הריון מרובה עוברים נמצאות בסיכון לסיבוכים כגון לידת תינוקות טרם זמנם, ואתגרי הריון מרובים יתר בהשוואה להריון יחיד. גוף מבוגר עשוי שלא להגיב להריון כמו גוף צעיר, אך עם ההכנה הנכונה וטיפול טרום לידתי, את יכולה לשאת את התאומים או השלישיות שלך בבטחה.
תסמיני הריון תאומים ושלישיות בקרב נשים מבוגרות
כשאישה נכנסת להריון, מוצב עומס על גופה. אישה מבוגרת עלולה לחוות תסמינים חמורים יותר בשל היכולת המופחתת של הגוף להגיב ללחץ כתוצאה מהגיל. למרות שאותם תסמיני הריון עשויים להתרחש בקרב נשים ללא קשר לגיל, מספר תסמינים עלולים להחמיר בקרב נשים מבוגרות ההרות עם תאומים ושלישיות. אלו כוללים:
- כאבים.
- עייפות.
- תנועות עוברים מוגברות.
- בעיות במערכת העיכול, כגון צרבת, בעיות עיכול ועצירות.
- בחילות בוקר חמורות יותר.
מאפייני הריון תאומים ושלישיות בגיל מבוגר
כל הריון מרובה עוברים שונה, היות ותוספת המשקל וההורמונים הנוספים עלולים לייצר תסמינים מרובים יותר. נשים מבוגרות הנושאות ברחמן תאומים או שלישיות עשויות להתקשות להבחין בין תסמינים נורמאליים של ההיריון לבין תסמיני הריון יחיד.
למען בריאותך ובריאות העוברים שלך, מומלץ תמיד לטעות בצד הזהירות ולדון בכל החששות עם הרופא.
סיכוני וסיבוכי הריון תאומים ושלישיות בקרב נשים מבוגרות
נשים שנכנסות להריון בשלב מאוחר יותר בחיים, נמצאות בקטגוריית סיכון גבוה. הן חשופות לבעיות בריאותיות העלולות לאיים על המהלך הטבעי של התפתחות ההיריון, לידת התינוק או סיכון לעצמן. נשים בגילאי 35 ומעלה נוטות יותר לסבול מלחץ דם גבוה, סוכרת, גידולים שפירים ברחם, ובעיות במהלך הלידה.
התינוקות נמצאים בסיכון להיוולד עם עליות חריגות של כרומוזומים, ככל שהאם מבוגרת יותר – חלק מהמומחים מאמינים כי הסיבה לכך היא הביציות המבוגרות, ואפשרות המספר השגוי של כרומוזומים בעת ההפריה.
קיים סיכון גבוה יותר להפלה בקרב נשים הרות מבוגרות – והן נמצאות בסיכון גבוה יותר של סיבוכים הקשורים להריון, העלולים להוביל ללידה בניתוח קיסרי. אישה מבוגרת מתמודדת עם סיכונים אלו, ללא קשר לבריאותה בזמן ההתעברות.
לידה מוקדמת – למעלה ממחצית התאומים וכמעט כל השלישיות נולדים מוקדם, או לפני השבוע ה-37 להריון.
הריון תאומים מגביר את הסיכונים לסיבוכים, אך אינו נחשב תמיד הריון "בסיכון גבוה" – במקרה של תקלה כלשהי, יכולת ההתאוששות מהבעיות תלויה יותר במצב הבריאותי מאשר בגיל. גם הריונות מסובכים של תאומים ושלישיות יכולים להסתיים בלידת תינוקות בריאים ויפים.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
איך להתמודד עם כאב כתוצאה מהיריון מרובה עוברים? הנה כמה טיפים יעילים במיוחד