סוכרת הריון, או רמות גבוהות של סוכר בדם, המתפתחת במהלך ההיריון, משפיעה על כארבעה אחוזים מכלל ההריונות. ברוב המקרים, היא מאובחנים בשלבים מאוחרים יותר של ההיריון, ולעתים קרובות משפיעה על נשים ללא היסטוריה קודמת של סוכרת.
סוכרת הריון מתרחשת כשהגוף אינו מסוגל לייצר את האינסולין הנוסף הנדרש במהלך ההיריון. אינסולין, הורמון המיוצר בלבלב, מסייע לגוף להשתמש בגלוקוז לצורך אנרגיה, ומסייע לשליטה ברמות הסוכר בדם.
ברוב המקרים לסוכרת הריון אין תסמינים, ואם הם מופיעים, הם עשויים להיות מתונים, וכוללים צמא מוגבר או צורך להשתין בתדירות גבוהה יותר.
הגורמים לסוכרת הריון
סוכרת הריון היא תוצאה של שינויים רבים, הורמונליים ופיזיים, המתרחשים בגוף במהלך ההיריון, וגורמים לחלק מהנשים לפתח עמידות לאינסולין, שהוא הורמון המיוצר על ידי תאים מיוחדים בלבלב, ומאפשר לגוף לבצע חילוף חומרים יעיל של גלוקוז, לשימוש מאוחר יותר לאנרגיה.
כאשר רמות האינסולין נמוכות, או כשהגוף אינו מסוגל להשתמש ביעילות באינסולין, כלומר, מפתח עמידות לאינסולין, רמות הגלוקוז בדם עולות. ברוב המקרים, סוכרת הריון אינה גורמת לתסמינים או סימנים ניכרים, ומסיבה זו בדיקות הסינון כל כך חשובות. לעתים רחוקות, נשים חוות צמא מוגבר או תדירות שתן מוגברת.
סוכרת הריון: עודף משקל או השמנת יתר
במהלך ההיריון, הגוף מייצר הורמונים מיוחדים ועובר שינויים אחרים, כגון עלייה במשקל. כתוצאה משינויים אלו, תאי הגוף אינם משתמשים היטב באינסולין, במצב הנקרא עמידות לאינסולין. כל הנשים חוות התנגדות לאינסולין במהלך הריון מאוחר, ורובן יכולות לייצר מספיק אינסולין על מנת להתגבר על העמידות לאינסולין, אך חלקן אינן מסוגלות, ונשים אלו מפתחות סוכרת הריון.
נשים הסובלות מעודף משקל או השמנת יתר עשויות לפתח עמידות לאינסולין כשהן נכנסות להריון. צבירת משקל רב מדי במהלך ההיריון, עשויה להוות גורם נוסף. בהיסטוריה משפחתית של סוכרת, סביר יותר שאישה תפתח סוכרת הריונית, מה שמרמז על כך שהגנים אחראים למצב.
מהם גורמי הסיכון לסוכרת הריון?
מידה מסוימת של עמידות לאינסולין וסובלנות לקויה לגלוקוז, נחשבת למצב נורמאלי בהריון מאוחר. יחד עם זאת, אצל חלק מהנשים, זה מספיק על מנת לייצר סוכרת הריון. קיימים מספר גורמי סיכון שיכולים להגביר את הסיכון לקבל סוכרת הריונית. גורמי הסיכון כוללים:
- השמנה.
- היסטוריה קודמת של סוכרת הריון.
- לידה קודמת של תינוק עם משקל לידה גבוה, מעל לתשעה קילוגרמים.
- הורה או אח עם סוכרת מסוג 2.
- היסטוריה אישית של תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS).
- מוצא אסיאתי.
- טרום סוכרת