טכניקות רפואיות מודרניות מאפשרות לבצע בצורה קלה למדי בדיקת אבהות. בישראל, בדיקת אבהות ניתן לבצע במעבדות רפואיות מוסמכות, שקיבלו לכך היתר חוקי. על מנת לקיים בדיקת אבהות יש צורך באישור בית המשפט, אך ניתן לבצע בדיקה שכזאת גם במעבדות בחו"ל על ידי שליחת דגימה מתאימה בדואר.
לפני שנספר על הדרכים השונות שבאמצעותן ניתן לבצע בדיקת אבהות ראוי לדעת שפעולה זאת עשויה להתבצע מכמה טעמים. ראשית, היוזמה לבדיקה כזאת עשויה להגיע מצד האם – כאשר רצונה לחייב את האב המשוער לשלם מזונות עבור הילד. שנית, היוזמה עשויה להגיע מצד האב – כאשר ברצונו לוודא האם הצאצא הינו אכן בעל קשר ביולוגי או שהוא תוצאה של קשר בין האם (לרוב, אשתו של יוזם הבדיקה) לבין גבר אחר. לעיתים, היוזמה תגיע מצד גורם אחר, כגון ילד המבקש לאתר את אביו הביולוגי.
בדיקות אבהות בשלב טרום לידה
באמצעים מדעיים ורפואיים שונים קיימת כיום האפשרות לבצע בדיקת אבהות עוד לפני שהלידה התקיימה. בדיקה שכזאת יש לבצע רק כאשר גיל העובר הוא כזה שהבדיקה לא תהווה עבורו סכנה. הבדיקות הנפוצות הן בדיקת סיסי שיליה ובדיקת מי שפיר.
בבדיקת סיסי שיליה
בדיקה שנעשית רק לאחר שחלפו לפחות עשרה שבועות מתחילת ההריון, יש ליטול דגימות מסביבת הרחם. הדגימות הללו נלקחות באמצעות שימוש במחט, אולם היא נחשבת לבדיקה בטוחה יחסית עבור האם ואין בה סיכונים משמעותיים גם עבור העובר (למרות שסיכון מסוים, תמיד קיים). בדיקה זו, יש לומר, משמשת לא רק לצורך בדיקת אבהות אלא גם לאיתור מחלות או מומים אפשריים, על רקע גנטי או על רקע אחר.
בדיקת מי שפיר
בדיקה זו נעשית באמצעות דיקור ואיסוף דגימת מי שפיר על ידי מחט ייעודית ובדיקור בטני. הבדיקה אפשרית לביצוע רק בשלב מאוחר יותר של ההריון (לפחות מהשבוע החמש עשרה) שכן רק אז יש די מי שפיר ברחם.
לצד האפשרות לאסוף חומר גנטי שנועד לבדיקת אבהות של טרום הלידה, נהוג לבצע בדיקה שכזאת לצורך איתור מומים על רקע גנטי. אותו החומר הגנטי שנאסף, הזהה לחומר הגנטי בגופו של העובר, הוא זה שמאפשר לגלות האם יש זהות גנטית מספקת שתוכיח אבהות או שאין כל זהות שכזאת – מה שישלול קשר אפשרי לבין הגבר לבין הצאצא.
בדיקות אבהות לאחר הלידה
בדיקת אבהות נעשית במקרים רבים לאחר שנולד התינוק וכאמור, יש לכם כמה טעמים אפשריים. בעבר, בדיקות אפשריות חייבו פעולה פולשנית, נטילת דגימת דם לצורך ניתוח במעבדה. עם זאת, כיום זמינות גם שיטות נוספות, לא פולשניות, שיכולות לספק תשובה כמעט חד משמעית, לשאלת קיומו של קשר גנטי ביולוגי בין גבר לבין התינוק.
בדיקת אבהות לאחר הלידה ניתן לבצע באמצעות שימוש בדגימה ביולוגית, רקמה שיכולה להילקח למשל מתאי הלחי (אפיתל) באמצעות שפשוף עדין של אזור זה באמצעות מתקן פשוט דמוי קיסם לניקוי אוזניים.
יש אפשרות לבצע בדיקה שכזאת גם באמצעות לקיחה דגימה קיימת כגון דם שנלקח לצורך בדיקה רפואית. יש אפשרות לאיסוף דם טבורי, שיטה אפשרית רק סמוך ללידה או כאשר דגימת דם טבורי קיימת ושמורה בתנאי קירור נאותים.
ראוי לציין, שלבדיקת אבהות ישנן השלכות אפשריות משמעותיות לגבי קטינים, לגבי מעמדם המשפטי כאזרחי המדינה, לגבי זכויותיהם החומריות (חיוב מזונות) וכן לגבי מעמדם מבחינה דתית.
לכן, החוק הישראלי מחייב קבלת צו מבית המשפט לפני ביצוע של איזושהי בדיקת אבהות. ללא אישור שכזה, לא ניתן לבצע את הבדיקה גם אם קיימת דגימה ביולוגית מתאימה.
עוד על בדיקות אבהות