בעשור האחרון עולה המודעות לגבי השיח בנושא אפס הפרדה לאחר הלידה. נשים רבות שעומדות להפוך לאמהות מתעסקות בנושא הזה בשל רמת החשיבות שלו עבורן. המאמר הבא יעסוק במה זה בכלל אומר, מה ההבדל בין אפס הפרדה לבין ביות מלא ויספק מידע רלוונטי נוסף סביב הנושא הזה.
אפס הפרדה – מה זה אומר?
בימים שלנו, כאשר תינוק נולד ויוצא אל העולם בריא כמובן, נהוג להניח אותו על בטן אימו כאשר גם במקרה שהאם עברה ניתוח קיסרי, משתדלים לעשות זאת. הסיבה לכך היא משום שיש חשיבות גבוהה לקשר הראשוני שנוצר בין התינוק לבין האם וכי התינוק זקוק למגע הזה מיד לאחר הלידה. במשך תשעה חודשים הוא היה מוגן בתוך הרחם, הלידה היא אירוע טראומתי עבורו ולכן המגע הראשוני הזה חשוב עד מאוד הן לאם והן לתינוק.
הכוונה באפס הפרדה היא גם שאחרי שהתינוק הוצמד אל האם מיד לאחר הלידה, הוא לא נפרד ממנה עד לרגע שהם משוחררים לביתם מבית החולים.
באפס הפרדה האם עוברת עם התינוק את כל התהליך בבית החולים: קבלת התינוק לחדר התינוקות, את האמבטיה הראשונה, החיסונים, הטיפולים, הבדיקות, השחרור שלו, בקיצור את הכל.
מאיפה מגיע השינוי?
בשנים האחרונות נשים מגיעות הרבה יותר מוכנות ללידה שלהן. הן מודעות, הן מבינות לקראת מה הן הולכות ולכן יש להם גם דעה משל עצמן לגבי איך הן רוצות לעבור אולי את האירוע המשמעותי ביותר בחיים שלהן – הלידה. לכן, הדבר מצריך מהצוות הרפואי להיות קשוב, סבלני ולהבין את המקום של אותן נשים.
אפס הפרדה לאו דווקא אומר שהכל חייב להיעשות על הבטן של האם היולדת, אלא לצדה. כמובן שזה מתאים בעיקר בלידות רגילות, בהן התהליך נעשה בצורה תקינה, האמא מרגישה טוב וגם התינוק לא זקוק לשום טיפול מיוחד.
ההבדל בין אפס הפרדה לביות מלא
ביות מלא היא בעצם שיטת אשפוז שבה האם והתינוק נוכחים יחד באותו חדר, פרט לתהליך הקליטה במחלקה שמתבצע ממש לאחר הלידה. באפס הפרדה, גם תהליך הקליטה של התינוק נעשה יחד עם האם וכל הטיפולים נעשים במחיצתה. קיים גם מצב ביניים המכונה ביות חלקי בו האם והתינוק נמצאים זה עם זה במשך כל שעות היום, ובלילה התינוק עובר לתינוקייה.
לידות מהסוג הזה לא מחייבות אשפוז בחדרים אחרים אבל זה כן דורש איזושהיא היערכות של המחלקה. הלידה עצמה מתבצעת באותו חדר וההבדל בין אפס הפרדה לתהליך רגיל בו לא מתקיים מצב זה בא לידי ביטוי אחרי הלידה כלומר בקליטה ובטיפול של התינוק. חשוב להבין כי אפס הפרדה זה לא משהו שמתאים לכל יולדת, בכל בית חולים ובכל מחלקה.
יתרונות
- באפס הפרדה הקשר בין התינוק לבין האם מתחזק
- תהליך זה עוזר לתינוק לאזן את חום הגוף שלו אחרי הלידה
- שיטה זו הוכחה במחקרים כתורמת לתהליך הנקה מוצלח
- שיפור מדדי התינוק: שינה, דופק, הנקה
- מקטין את הסיכון לדיכאון אחרי לידה
חסרונות
- לא כל אם מסוגלת מיד אחרי לידה לטפל ולדאוג לתינוק שלה
- עלול לפגוע במנוחה של האם
- ההדרכה שניתנת לנשים שעברו לידה ולא בוחרות באפס הפרדה לרוב תהיה יסודית יותר
לסיכום, העלאת המודעות בנושא מעודדת נשים רבות להגיע ללידה מוכנות כאשר הן יודעות בדיוק איפה הן רוצות ללדת, איך הן רוצות ללדת, מה רמת הביות בה הן מעוניינות אחרי הלידה מה שמקל מאוד על התהליך ומעצים את החוויה עוד יותר.