חומצות שומן מסוג אומגה 3 הן חומצות שומן חיוניות, שגוף האדם לא יכול לייצר אותן בעצמו, ולכן מקורן היחיד הוא המזון. מחקרים הראו שישנה הצטברות של אומגה 3 ברקמות עובריות בעיקר לקראת סופו של ההריון, מה שמעיד, כנראה, שצריכת אומגה 3 בהריון היא חיונית במיוחד.
המקורות העיקריים לאומגה 3 במזון הם דגים ומאכלי ים, ונראה שצריכתם נמוכה יחסית הן בצפון אמריקה והן באירופה. ניתן להניח שהצריכה בישראל נמוכה עוד יותר.
מה זה בכלל אומגה 3?
חומצות שומן מסוג אומגה 3 הן חומצות שומן "רב-בלתי רוויות" משלושה סוגים: הראשונה, EPA (eicosapentaenoic acid), שמקורה בעיקר בדגים ומאכלי ים, וחשיבותה בגוף בעיקר במערכת העצבים המרכזית בויסות לחץ הדם, קרישת הדם ותהליכי דלקת.
השניה, DHA (docosahexaenoic acid), גם היא מגיעה בעיקר מדגים ומאכלי ים, ומהווה רכיב בתאי המוח ורטינת העין. והשלישית, ALA (α-linolenic acid), שמקורה בעיקר בצומח (זרעי פשתן, שמן קנולה, אגוזי מלך וכד'). הגוף יודע להפוך ALA ל- EPA ו- DHA, אך עושה זאת בצורה לא יעילה, ולכן נעדיף לצרוך ישירות EPA ו- DHA.
נטילת אומגה 3 במהלך הריון והנקה
מספר מחקרים הראו אחוז גבוה יותר של אומגה 3 במחזור הדם העוברי מאשר אצל האם, מה שמעיד אולי על "העדפת" השלייה להעברת אומגה 3 ובמיוחד DHA.
מספר לא מבוטל של מחקרים הראה, שנטילת תוסף של אומגה 3 בהריון האריכה את משך ההריון והקטינה את הסיכון ללידה מוקדמת.
מחקרים תצפיתיים הדגימו קשר חיובי בין צריכת דגים ומאכלי ים של אמהות מניקות לבין ראייה, התפתחות קוגניטיבית ותפקודים נוספים של העובר.
נמצא גם קשר חיובי בין צריכת דגים ומאכלי ים בסוף ההריון לבין התפתחות השפה, מוטוריקה עדינה והתנהגות חברתית בקרב ילדים עד גיל 8!
מספר מחקרים מצאו רמות אומגה 3 ו- DHA נמוכות בקרב נשים שסבלו מדיכאון אחרי לידה. חלקם אף הראו שיפור בסימפטומים הדיכאוניים לאחר מתן תוסף של אומגה 3, אך אלו היו מחקרים קטנים בהיקפם. לכן לא ניתן להסיק מסקנות גורפות לגבי יעילות אומגה 3 במניעה או טיפול בדיכאון אחרי לידה.
כמה אומגה 3 בהריון ובהנקה כדאי לצרוך?
מכיוון, שידוע שדגים מסוימים ובעיקר דגים גדולים, נוטים להכיל יותר מזהמים סביבתיים כגון כספית, נשאלת שאלת בטיחותם של דגים אלו בתזונה בכלל ובהריון בפרט.
הדגים הבעייתיים במיוחד הם דגים גדולים וטורפים כגון כריש, דג מסור ומקרל, שאינם נצרכים בדרך כלל בישראל. ליתר ביטחון המליץ משרד הבריאות להגביל צריכת דגים בהריון עד 3 מנות של 120 גרם בשבוע.
ההמלצה כיום לנשים הרות או מיניקות היא לצרוך מינימום של 200 מ"ג/יום DHA בממוצע, כמות שוות ערך לצריכה של כ- 2 מנות דגים בשבוע. צריכה של עד 1 גרם/יום DHA או 2.7 גרם/יום אומגה 3 לא נמצאה מזיקה.
לסיכום, חומצות שומן מסוג אומגה 3, מהוות רכיבים חשובים הנדרשים להתפתחות תקינה של מערכת העצבים המרכזית ורטינת העין. נראה, שצריכה מספקת של אומגה 3 בהריון ובהנקה, עשויה להיות בעלת יתרונות נוספים לאם ולעובר.
מיכל שני – דיאטנית קלינית (M.Sc) ביחידה לתזונה ודיאטה בי"ח בילינסון והמרפאה להריון בר-סיכון וסכרת הריון.
מידע נוסף על תזונה בהריון